Stefan Ahnhem’s serie om Fabian Risk

Jag fortsätter att utmana mig själv och mitt läsande och tar mig nu an Stefan Ahnhem’s serie om Fabian Risk. Deckare och kriminalromaner har inte hört till mina favoriter förr men efter ett antal riktiga fullpoängare det sista året så säger jag inte längre nej till att läsa dessa.

Fabian Risk-serien är helt ny för mig, jag har sneglat på dem, hört talas om dem och tänkt att jag ska ta mig an dem någon gång. Och nu fick jag möjligheten att läsa ikapp mig på serien innan den fjärde boken släpps i september.

Den första boken i serien, Offer utan ansikte, vann Crimetime Specsavers Award 2015 för bästa deckardebut. Boken handlar om hur Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Snart blir han inkallad att bistå i utredning av mordet på en träslöjdslärare som hittats brutalt mördad i sin slöjdsal. Intill kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 80-talet, där den mördade träslöjdslärarens ansikte är överkryssat. Offret visar sig även vara en av Fabians gamla klasskamrater och han dras snart djupt in i fallet och dess utredning, ett fall som väcker minnen av den sort man helst vill glömma och som Fabian är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara och där Fabian tar risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning.

Bok nr 2 i serien, Den nionde graven, utspelar sig ett halvår innan den första boken och ger oss bl.a. berättelse om vad som drev Fabian Risk att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Helsingborg. Fabian kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande, en minister som tycks ha gått upp i rök efter att ha lämnat en hård debatt i riksdagen via den bakre utgången men som aldrig når den bil som väntat på honom en bit bort. Fabian och hans höggravid kollega Malin Rehnberg kämpar med fallet men motarbetas av mäktiga intressen som verkar för att sanningen inte ska komma fram.

Den tredje boken, Arton grader minus, utspelar sig nästan två år efter händelserna i Offer utan ansikte. En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en biljakt och allt pekar först på att det var en olycka. Men när föraren, en it-entreprenör som gjort sig en förmögenhet på mobilspel, obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader då han hållits nedfryst.

Jag ger mig nu på den första boken i serien, Offer utan ansikte, och hoppas ha tagit mig igenom den och de två efterföljande innan den fjärde boken, Motiv X, släpps i september.

Stort tack till Hanna Lundkvist på Bonnierförlagen som förser mig med såhär spännande semesterläsning!

Har ni läst någon eller några av böckerna om Fabian Risk? Och vad tyckte ni isåfall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s