Kvinnan i fönstret av A J Finn

Häromdagen avslutade jag Kvinnan i fönstret av A J Finn och har nu läst 7 av de 12 nominerade böckerna till Årets bok 2018. Den här höll inte riktigt måttet då förväntningarna var höga. Med det sagt så vill jag dock understryka att jag inte på något vis tycker att den är dålig, inte alls. Jag hade nog bara förväntat mig något annat, något mer och kanske något lite mindre förutsägbart..

Kvinnan i fönstret handlar om Anna Fox, en barnpsykolog som numera lever isolerad i sitt hem pga agorafobi (även kallat torgskräck). Anna tillbringar sin tid med att dricka vin, medicinera och framförallt med att hålla koll på grannarna. En kväll blir hon genom sitt fönster vittne till ett fruktansvärt brott inne hos grannfamiljen. Men såg hon verkligen det hon tror hon såg? Eller är det kombinationen vin och mediciner som spelar henne ett spratt? Polisen och grannfamiljen själva verkar vara överens om att så är fallet. Och kvinnan som Anna påstår ha utsatts för brottet är spårlöst försvunnen. Hur ska Anna kunna bevisa att hon såg vad hon såg när brottsoffret inte ens verkar existera?

Anna’s förtvivlade jakt efter sanningen är spännande och bitvis ganska underhållande. Berättelsen håller en mörk ton rakt igenom och jag som ibland inte riktigt orkar läsa när det blir för tungt för karaktärerna fick i vissa delar aningen svårt att fortsätta läsa. Förutsägbart, ja. Men jag får erkänna att även jag då och då också vart aningen lurad, allt är inte vad det verkar vara.

Boken som jag inte är helt överförtjust i, även om jag tyckte om den, räddas mycket pga sitt språk. Det är medryckande och på ett sätt vackert i sin enkelhet. Att författaren dessutom verkar vara en helt fantastiskt härlig person förhöjer betyget ännu lite till.

Författare: A J Finn
Språk: Svenska
Utgiven: 2018-04
Översättare: Klara Lindell
ISBN: 9789100172374
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s