Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi

En otroligt stark skildring av två afghanska kvinnors kamp. Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi är en bok som kommer att finnas högt på min topplista när jag ser tillbaka på årets läsning. Vi får följa två olika kvinnor, Rahimi som lever i ett nutida Afghanistan och hennes gammelgammelmormor Shekiba som levde i början av 1900-talet. Två kamper, mot ett fruktansvärt kvinnoförtryck, och historier som man kunde önska inte påminde så mycket om varandra. Men det är två fantastiska historier och dem kommer att leva kvar länge hos mig.

Saxat från LB Förlag:

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäkne – lige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahima bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.
Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.

Författare: Nadia Hashimi
Språk: Svenska
Utgiven: maj 2018
Översättare: Boel Unnerstad
ISBN: 9789188447739
Förlag: LB Förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s