Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius & Clara Dackenberg

Äntligen har vi påbörjat läsningen av de Augustnominerade böckerna. Först ut blev Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius & Clara Dackenberg som är nominerad i kategorin Årets svenska barn-och ungdomsbok.

Augustjuryns motivering lyder:

Det här är bilderboken som ger ordet klassresenär en ny innebörd då barnet följer med sin mamma på städjobb i ett köpstarkt och politiskt medvetet medelklasshem. Läsaren tas från miljonprogram till medelklassidyll, och in sipprar längtan efter något mer och annat. Bild-berättandet är ekonomiskt och underskruvat, långt från den politiska barnbokens plakatkonst, och tvärtom tillåts barnets blick styra läsningen. Sällan har barnfattigdom skildrats så subtilt och med så utsökt öga för drabbande detaljer.

Jag tyckte så mycket om den här boken. Min lilla (2-åring) är lite för ung för den men kunde ändå uppskatta den tack vare bokens fina och detaljerade illustrationer. Hos mig som vuxen väcker den mycket känslor och jag slås av att jag varje gång jag läser den upptäcker någon ny liten detalj som väcker tankar om barns respektive vuxnas medvetenhet om klasskillnader.

Författare: Uje Brandelius & Clara Dackenberg
Utgiven: april 2018
Illustratör: Clara Dackenberg
ISBN: 9789188279989
Förlag: Lilla Piratförlaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s