De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour

Jag har just läst ut De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour och sitter uppkrupen i soffan under ett täcke och låter tårarna rinna. Det här är en vacker berättelse om något så fult och onödigt som krig. Något som Eva Nour lyckas skildra så att berättelsen ändå lämnar en med ett visst hopp om mänskligheten. Samis historia ger oss en inblick i ett liv som, med tidens och krigets gång, förlorar mening och riktning. Ett liv som kantas av förluster och sorg. Likgiltighet. Ett liv som tillslut enbart går ut på att överleva. Men som inte lämnar någon tid kvar till att faktiskt leva.

Saxat från Wahlström & Widstrand:

Sami växer upp i Homs i Syrien. Hans barndom är trygg, men som vuxen får han alltmer erfara regimens förtryck. Som kartritare i militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, samtidigt som demonstrationer börjar äga rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av alla som deltar i protesterna. En dag får han ett sms från henne, som bara går att tolka på ett sätt: De skjuter mot oss.

Eva Nour är en pseudonym. De hemlösa katterna i Homs är hennes debutroman och har skrivits till huvudpersonen Sami. De lever tillsammans i Paris.

Författare: Eva Nour
Utgiven: oktober 2018
ISBN: 9789146234869
Förlag: Wahlström Widstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s