A spark of light av Jodi Picoult

A spark of light.png

Här kommer ett boktips till er som, precis som jag, tycker om att läsa på engelska ibland.

Jag föll pladask för Jodi Picoult häromåret när jag läste hennes Små stora saker och ville ha mer. Tyvärr finns det inte mycket utgivet av henne på svenska så jag passade på att knipa hennes allra senaste bok på engelska istället, A spark of light.

Boken behandlar ett komplext ämne och precis som med hennes Små stora saker så lämnar den mig flera gånger med en känsla av att jag lärt mig något nytt om mig själv och mina egna tankar, åsikter, fördomar etc. I A spark of light ger sig Jodi Picoult på ämnet abort, och diskuterar det utifrån olika perspektiv, och det blir förbaskat spännande på vägen.

”En varm höstdag börjar som vilken annan på centret – en kvinnoklinik med personal som erbjuder vård till alla som passerar genom klinikens dörrar. Och så plötsligt, tar sig en desperat man in och öppnar eld och tar alla inne på kliniken som gisslan.

Hugh McElroy, polisens gisslanförhandlare, tar sig snabbt till brottsplatsen och påbörjar sina försök att kommunicera med gärningsmannen. När hans telefon vibrerar av ett inkommande textmeddelande inser han till sin stora skräck att hans femtonåriga dotter Wren finns inne på kliniken.

Men Wren är inte ensam. Hon kommer att dela de nästkommande timmarna av sitt unga liv med en uppsättning oförglömliga karaktärer: En sjuksköterska som stävjer sin egen panik för att rädda livet på en sårad kvinna. En läkare som gör sitt arbete inte trots hans tro utan på grund av den, och som kommer att få sin tro testad som aldrig förr. En pro-lifedemonstrant förklädd till patient, som nu står i vägen för samma raseri som hon själv har känt. En ung kvinna som har kommit för att avsluta en graviditet. Och gärningsmannen själv, en man som gör allt för att bli lyssnad på.”

Författare: Jodi Picoult
Språk: Engelska
Utgiven: oktober 2018
ISBN: 9780345544988
Förlag: Ballantine Books